Keretező szótár

Keretező szótár

Paszpartu
Szemből nézve a kép és a keret között elhelyezkedő, tetszőleges színű karton ami általában 1,5mm vastag. A kép felőli széle 45 fokban van vágva, ezért vastagabbnak látszik és sokkal esztétikusabb. Esetenként azonban védelmi funkciója is van mivel a kép és az üveg között távolságot tart (a már említett 1,5mm). Ez jól jöhet érzékenyebb képeknél (fotók, pasztelek, kréták) mert az idő múlásával a kép ráragadhat az üvegre.

Doboz keret
Az átlagos keretekkel szemben sokkal mélyebb, így lehetőség van akár tárgyak keretezésére is. További előnye, hogy olyan esetekben is alkalmazható, ahol a kép nem érintkezhet az üveggel

Vakráma
A vakrámákról érdemes tudni, hogy vászon képek (festmények, printek) feszítésére szolgál. Alapvetően 2 cm vastag (oldalról) és 4 cm széles. Ettől eltérni inkább felfelé lehetséges (pl. oldalról 3-4 cm). Vannak az un. sarkokon tűzött vakámák. Ezekre otthon felfeszíteni képet meglehetősen nehéz mert nem lehet eléggé feszesre csinálni és után állításra nincs lehetőség.Ha sikerül feszesen felrakni a vakrámára a képet, akkor is egy idő után behullámosodhat mert esetleg a vászon megnyúlhat. Az általunk készített csapozott-ékes vakráma előnye a könnyebb felfeszítésen túl, hogy ha a vászon később egy picit nyúlik, saját kezűleg, otthon, könnyen utána lehet feszíteni néhány perc alatt és nem kell új vakrámát csináltatni. Manapság igen divatos keret nélkül képet tenni a falra. Ebben az esetben azonban figyelni kell arra, hogy a képből oldalra is kerül 2 cm (minden oldalon).

Kasírozás
A kasírozás nem más mint egy ragasztási technika. Ha a kép gyűrődésre hajlmos és felkasírozzuk akkor elkerülhető idő haladtával történő hullámosodás, gyűrődés. A már gyűrött, hajtott kép esetében a kasírozás javíthat a megjelenésen de biztos, hogy teljesen eltüntethetőek a nyomok. Vannak viszont olyan képek melyek technikájukból vagy értékükből eredően nem kasírozhatóak.